Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Tune #40: Solid Sessions - Janeiro

Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, όχι όμως και το mood...

SOLID SESSIONS - JANEIRO (ORIGINAL MIX)


Οι Solid Sessions ξεκίνησαν το 2000 ως τρίο, αποτελούμενο από τους Cyril Helwig, Thymen Holleman και Sander Jongerius. Ο τελευταίος αποχώρησε το 2001, οπότε το σχήμα συνεχίστηκε ως ντουέτο. Οι κυκλοφορίες τους (αν δεν ληφθούν υπόψη τα remixes) περιορίζονται στα Janeiro (2000), Fatal Morgana (2000) και Departure At Gate S (2001). Τι συνέβη και υπήρξε μια τόσο μικρή συγκομιδή; Πιθανώς, η τεράστια επιτυχία του Janeiro...


Το κομμάτι γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε να ρεμιξαριστεί από διάφορους DJs και παραγωγούς, αποκτώντας διάφορες ερμηνείες:
  • proggy:
SOLID SESSSIONS - JANEIRO (LEMON8 REMIX)

  • trancy:
SOLID SESSSIONS - JANEIRO (ARMIN VAN BUUREN DUB)

  • downtempo:
SOLID SESSIONS - JANEIRO (CHILLER TWIST MIX)
  • techy:
SOLID SESSIONS - JANEIRO (SUBTECH REMIX)

Προσωπική αγαπημένη επιλογή είναι το instrumental remix από τους Pronti & Kalmani (γνωστοί από τις παραγωγές τους στο eurodance σχήμα Alice DeeJay και το πιο πρόσφατο Dash Berlin), καθώς συνδυάζει μαγικά το progressive beat με την balearic μελωδία, δίνοντας περισσότερη ενέργεια, χωρίς όμως να χάνεται το summer feel.

Η γνωριμία τους με τους Solid Sessions ήταν αναμενόμενη: τα studios που χρησιμοποιούσαν βρίσκονταν δίπλα. Οι Pronti & Kalmani πρότειναν να ρεμιξάρουν το κομμάτι και να το κυκλοφορήσουν, μόνο αν οι Solid Sessions το ενέκριναν. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή...

SOLID SESSSIONS - JANEIRO (PRONTI & KALMANI INSTRUMENTAL)


Για το τέλος αφήνουμε το video clip της cheesy version (με τα φωνητικά της Vera)
SOLID SESSIONS - JANEIRO (PRONTI & KALMANI RADIO EDIT)


Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Tune #39: Circulation - Turquoise

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφερθεί στην τωρινή μόδα της deep house / tech-house. Ήρθε η ώρα να δώσω και ένα παράδειγμα, στο οποίο η tech-house προσφέρει ένα πραγματικά δυνατό κομμάτι:

CIRCULATION - TURQUOISE (ORIGINAL MIX)


Οι Circulation είναι οι Βρετανοί Matthew Jackson και Paul Davis. Γνωρίστηκαν το 1996 σε ένα δισκοπωλείο και από το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες του παραγωγές με αυτό το ψευδώνυμο. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί για τα "χρωματιστά" κομμάτια τους, καθώς αυτά έχουν ονοματιστεί σύμφωνα με διάφορες αποχρώσεις. Τα περισσότερα από αυτά κυκλοφόρησαν μέσω των 2 studio albums τους, Colours (2000) και Colours 2 (2003), τα οποία αποτελούν ορόσημα της tech-house. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι παραγωγές τους περιορίζονται στο συγκεκριμένο μουσικό είδος, αφού τα κομμάτια τους είναι επιτυχημένα μείγματα από ambient, groovy, funky και techy γνωρίσματα.

Η μουσική τους έγινε σύντομα γνωστή στα αυτιά φημισμένων DJs (Sasha, John Digweed, Danny Howells, Steve Lawler), οπότε ήταν αναμενόμενο να ακουστεί σε πολυάριθμα sets. Βέβαια, και οι live εμφανίσεις των ίδιων των Circulation ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες (όπως το Essential Mix της 01/04/2002).

Το 2005 φαίνεται ότι ο Matt Jackson αποχώρησε από το σχήμα, οπότε το alias συνεχίστηκε (κυρίως σε remixes άλλων κομματιών) από τον Paul Davis.

Το Turquoise είναι το πιο γνωστό κομμάτι των Circulation (έχει άλλωστε τα περισσότερα releases). Κυκλοφόρησε αρχικά το 1999 σε βινύλιο, ενώ το 2000 αποτέλεσε τμήμα του πρώτου τους album. Η μουσική του δίνει την αίσθηση ενός παγωμένου τοπίου, το οποίο είναι ταυτόχρονα ήρεμο, βαθύ και σκοτεινό.

Το 2012 ανακατασκευάστηκε ως remix από τον tech-house παραγωγό Guy J. Η εκδοχή αυτή μπορεί να φαίνεται πιο φρέσκια και συμβατή με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, αλλά δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τoν υψηλό πήχη της original version...

CIRCULATION - TURQUOISE (GUY J REMIX)


Συνοψίζοντας, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: αν τα χρώματα είχαν φωνή, αυτή θα ήταν τα κομμάτια των Circulation!

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Tune #38: PQM - You Are Sleeping

You are sleeping...
You do not want to believe...

PQM - YOU ARE SLEEPING (PQM'S DEEPHEAD PASS)


Ο PQM είναι ο Manuel Napuri, Αμερικανός DJ από το Queens της Νέας Υόρκης. Ασχολήθηκε αρχικά με τη hip-hop, κατακτώντας το ψευδώνυμο Quick Mix για τις εκπληκτικές τεχνικές του στο turntablism. Στα 90's συνεργάστηκε μαζί με τον Victor Piagneri (ως The Nubian Crackers) και εξέδωσε τις σημαντικές συλλογές Cracker Beats, οι οποίες περιέχουν beats και DJ Tools που χρησιμοποιήθηκαν από πολύ γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες (Notorious B.I.G., P.Diddy, Wyclef Jean). Ωστόσο, είναι επίσης γνωστός και για τους progressive tribal house ήχους του. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το σημερινό τραγούδι...

To You Are Sleeping κυκλοφόρησε ως single τον Ιούνιο του 2002 στη Yoshitoshi Recordings των Deep Dish. Το 2003 ο PQM αποφάσισε να φρεσκάρει το κομμάτι, οπότε ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του, Luke Chable, την περίοδο που διεξαγόταν το Winter Music Conference στο Miami. Έτσι, η νέα εκδοχή ακούστηκε για πρώτη φορά σε ένα party του DJ Danny Howells. Η απήχηση του remix ήταν τόσο μεγάλη που η Yoshitoshi το εξέδωσε μαζί με ένα άλλο remix από τους David Bearde και Scott Canfield.

PQM - YOU ARE SLEEPING (PQM MEETS LUKE CHABLE VOCAL PASS)



Αυτό το remix είναι ένα από το πιο κλασικά κομμάτια της mcprog.

Τι είναι όμως αυτό το είδος;

Ο όρος αυτός είναι δημιούργημα του χρήστη  Pio του tranceaddict forum, θέλοντας να τονίσει ότι το συγκεκριμένο είδος αποτελεί το fast food της progressive, καθώς προσπαθεί να συνδυάσει απλοϊκές μελωδίες με επίπεδα που υστερούν σε βάθος (χαρακτηριστικό επίσης είναι και το side-chain-bass). Η mcprog ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη την περίοδο 2003-2005, με υποστηρικτές όπως ο Markus Schulz (μέσω των Coldharbour remixes του), Gabriel & Dresden, Andy Moor, κ.α. Όπως κάθε είδος μουσικής, έτσι και στην mcprog υπάρχουν αξιόλογα κομμάτια και ένα από αυτά είναι το σημερινό τραγούδι.


Η ιστορία του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αν ερευνήσει κανείς τα 2 βασικά samples του...

Το πρώτο sample είναι τα φωνητικά "You Are Sleeping", το οποίο έχει ληφθεί από το τραγούδι Rubber Ring των Smiths, οι οποίοι όμως το δανείστηκαν από κάποιον άλλο...

Θα πρέπει να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω, σε έναν Λετονό ερευνητή μεταφυσικών φαινομένων, τον Dr. Konstantin Raudive. Ο Dr. Raudive εκτελούσε πειράματα μέσω μίας ηλεκτρονικής συσκευής, η οποία λάμβανε σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα τις (υποτιθέμενες) φωνές των νεκρών καθώς οι ερευνητές υπόβαλαν κάποιο ερώτημα σε αυτούς. Η δουλειά του εκδόθηκε το 1971 στο "Breakthrough: An Amazing Experiment in Electronic Communication with the Dead". Στο εν λόγω βιβλίο υπήρχε και μία ηχογράφηση με αποσπάσματα της έρευνας, η οποία περιείχε τις φωνές των φαντασμάτων, καθώς και την μετάφραση τους στα Αγγλικά από τον αφηγητή (οι φωνές είναι στα Λετονικά, Γερμανικά, Σουηδικά, κ.α.)

Στο τέλος του Rubber Ring, το "You are sleeping, you don not want to believe" αποτελεί μετάφραση της απάντησης του νεκρού παραψυχολόγου και φίλου του Dr. Raudive, Dr. Gerphart Frye, σε ένα μείγμα Γερμανικών και Σουηδικών ("Du Sovas Vilt Nicht Glauben").

Το δεύτερο sample είναι μία ιστορία ανάμεσα σε έναν ευαίσθητο τύπο και μία πόρνη. Μέχρι τον Ιούνιο αυτού του έτους κανείς δεν ήξερε την προέλευσή του όμως. Ωστόσο, την λύση έδωσε μετά από εκτενή έρευνα ένας Καναδός καθηγητής φιλοσοφίας, ο Darren Abramson.

Σύμφωνα με την έρευνά του, το εν λόγω sample αποτελεί αφήγηση του ποιήματος The Gospel According to John από τον Καλιφορνέζο ποιητή John Harris. Το 1984 κυκλοφόρησε σε βινύλιο μία συλλογή από αφηγήσεις ποιημάτων, μέσα στην οποία υπήρχε φυσικά και η αφήγηση του Harris. Είναι το πιο πιθανό σενάριο ότι ο PQM χρησιμοποίησε το sample από τη συλλογή αυτή. Στα credits του You Are Sleeping βέβαια το sample πιστώνεται στο ανύπαρκτο κομμάτι Hoes Gotta Eat Too από τον ανύπαρκτο DJ Xenamorph. Ο λόγος για αυτή την κίνηση δεν είναι γνωστός, αλλά μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ο Manuel Napuri είχε ξεχάσει την πηγή του sample ή απλά δεν ήθελε να την αποκαλύψει... 

END OF STORY!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Tune #37: Blue Amazon - And Then The Rain Falls

Λένε "Όσο ζεις μαθαίνεις." και έχουν δίκιο. Πριν ένα μήνα αγόρασα μία "χούφτα" CDs, ένα από τα οποία ήταν το Javelin από Βlue Amazon. Μέσα σε αυτό το album βρίσκεται το τραγούδι And Then The Rain Falls...

BLUE AMAZON - AND THEN THE RAIN FALLS (BLUE AMAZON ORIGINAL MIX)


Το μουσικό project Blue Amazon δημιουργήθηκε  το 1993 στο West Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Lee Softley και τον James Reid. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο studio ήχου "Beaumont St", που βρίσκεται στο Huddersfield. O James εργαζόταν εκεί ως τεχνικός ήχου για ντόπιους καλλιτέχνες, ενώ ο Lee εργαζόταν ως DJ στην περιοχή και πειραματιζόταν με την ηχογράφηση στο studio. Περισσότερα για την ιστορία του group υπάρχουν εδώ. Το 2000 ο James
αποχώρησε λόγω σοβαρών (προσωπικών και καλλιτεχνικών) διαφωνιών και έτσι το σχήμα συνεχίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Lee.

Η μουσική τους αναδεικνύει την πρωτόλεια μορφή της progressive house, η οποία χαρακτηριζόταν από μία μουσική πρόοδο (progression) ανάμεσα σε μελωδίες και μπασογραμμές. Ο όρος επινοήθηκε το 1992 από τον συντάκτη Dom Phillips του περιοδικού Mixmag. Πιο συγκεκριμένα, τα κομμάτια τους ανήκουν στην εξέλιξη της prog house, που ονομάστηκε (πάλι από Dom Phillips) epic house λόγω της μεγάλης διάρκειας των κομματιών (άνω των 10 λεπτών), για τη δημιουργία μίας επικής ατμόσφαιρας.

Η progressive house ήταν πολύ δημοφιλής στην πρώτη πενταετία των 90's. Ειδικότερα, το 1992 άνοιξε στο Mansfield το γνωστό πλέον Renaissance, στο οποίο ήταν DJs οι Sasha & John Digweed, παγιώνοντας το μουσικό είδος στη συνείδηση των clubbers της εποχής. Ειδική μνεία (ίσως και σε ξεχωριστή δημοσίευση) πρέπει να γίνει στο Renaissance: The Mix Collection (1994) από τους ίδιους DJs, ένα 3-CD-mix-compilation που αντανακλούσε τα ακούσματα εκείνης της περιόδου.

Επηρεασμένοι από την τάση της εποχής, ο Softley και ο Reid κυκλοφόρησαν ως Blue Amazon το 1993 το πρώτο τους EP (Hyper Sleep) στην (άγνωστη) Creative Records. Η ανάδειξη τους ως prog house act έγινε τα επόμενα χρόνια, όταν κυκλοφόρησαν τις μουσικές ιδέες τους στο prog label Jackpot. Υπό την ομπρέλα αυτού του label κυκλοφόρησε και το μοναδικό τους studio album The Javelin (1997).

Χαρακτηριστικό τραγούδι του album είναι το And Then The Rain Falls, το οποίο ακολουθεί την προαναφερθείσα φόρμουλα της epic house (αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εναλλακτική εκδοχή από την original). Η διάρκεια του είναι κοντά στα 15 λεπτά, τα οποία είναι αρκετά για να κάνουν το τραγούδι επικό, συνδυασμένα με deep dub basslines και μελωδίες πιάνου. Φυσικά, αξιοσημείωτα είναι και τα φωνητικά της Vicky Webb...

ΒLUE AMAZON - AND THEN THE RAIN FALLS (JAVELIN MIX)


Είναι γεγονός ότι μέσα στα 00's οι παραγωγές του Lee Softley δεν έπιασαν τα υψηλά στάνταρ των 90's. Δύο βασικοί παράγοντες που ίσως συντέλεσαν σε αυτό είναι οι εξής:
  1. Η trance έγινε το νέο δημοφιλές είδος της ηλεκτρονικής μουσικής στα τέλη των 90's - αρχές των 00's.
  2. H progressive house άλλαξε προσανατολισμό στις αρχές των 00's, καθώς έγινε πιο minimal, techy και επηρεάστηκε αρκετά από την IDM. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν το mcprog (περισσότερα για αυτό κίνημα σε επόμενη ανάρτηση)...

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Tune #36: Rootstrax - Harlequin

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς τα τελευταία χρόνια, η deep house / tech-house έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα. Αυτή η μουσική τάση δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της νοσταλγίας μου για την μουσική εποχή των 90's και της (εσφαλμένης;) άποψης ότι τα τραγούδια τότε ήταν σαφώς καλύτερα από ό,τι τώρα. Όπως και να έχει, η στροφή σε αυτό μουσικό είδος είναι αναπόφευκτη και η αναζήτηση προσφέρει αποτελέσματα-διαμάντια όπως το Harlequin από τον Rootstrax.

ROOTSTRAX - HARLEQUIN (ORIGINAL MIX)

Ποιος κρύβεται όμως πίσω από τον Rootstrax; Αυτή η πληροφορία είναι γνωστή μόνο στον DJ Deep, ιδιοκτήτη της Deeply Rooted House, στην οποία κυκλοφόρησε (2011) το Harlequin. Στην ερώτηση για το ποιος βρίσκεται από πίσω, ο DJ Deep διέψευσε τις φήμες περί νέου alias του Ludovic Navarre (κρίμα αν ισχύει...), αναφέροντας ότι είναι δουλειά ενός Γάλλου παραγωγού που θέλει να κρατήσει την ταυτότητά του κρυφή.

Το κομμάτι θυμίζει αρκετά St Germain και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο συγκεκριμένο μουσικό είδος, πιθανώς λόγω των παλαιάς κοπής Chicago-style ήχων, συνδυασμένων με μία Miles-ian τρομπέτα, αναδεικνύοντας την προφανή επιρροή από jazz ακούσματα. Πέραν του Harlequin, ο Rootstrax έχει να επιδείξει και το Deep'N Raw (2011), καθώς και το πιο πρόσφατο EP, Pendulum (2012). Η δουλειά του ως remixer είναι περιορισμένη προς το παρόν στο κομμάτι Work Me Baby από Mondo (alias του DJ Deep).

O DJ Deep έπαιξε ένα dj set πρόσφατα στο μαγαζί six d.o.g.s, αλλά δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν πήγαινα θα προσπαθούσα (μάλλον μάταια) να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τον Rootstrax...

Για το τέλος μία διαφορετική εκδοχή...

ROOTSTRAX - HARLEQUIN (808 DUB)

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Tune #35: Don Carlos - Voyage

Ξαπλωμένος στην παραλία με τον ήλιο να δύει, ακούγεται από τα ηχεία του beach bar το Voyage από Don Carlos...

DON CARLOS - VOYAGE


Πίσω από το ψευδώνυμο Don Carlos κρύβεται ο Ιταλός παραγωγός Carlo Troja. Η μουσική καριέρα του ξεκίνησε στα τέλη των 70's ως DJ, ενώ στα τέλη των 80's ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την παραγωγή μουσικής. Αποτέλεσμα ήταν το single Alone (1991) στην Calypso Records, θυγατρικό label της Irma Records, το οποίο εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία. Βασικό γνώρισμα των παραγωγών του Don Carlos είναι ο συνδυασμός house, αφρο-αμερικάνικης jazz, disco, progressive house και ηλεκτρονικής soul. Το 1992 κυκλοφορεί το πρώτο του album, Mediterraneo, ακολουθούμενο από το δεύτερο album του, Aqua. O Carlo Troja γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός, οπότε κυκλοφορεί 3 singles στο Chicago label Guidance με το ψευδώνυμο Aquanauts. To 2001 κυκλοφορεί στο label του δημοφιλούς DJ Erick Morillo, Subliminal Soul, το single Love & Devotion, το οποίo ακούστηκε σε διάφορα dj sets των λονδρέζικων clubs Ministry of Sound και Turnmills. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται το τρίτο του album, Music In My Mind, το οποίο σηματοδοτείται από τη συνεργασία του με διάσημους vocalists, όπως Kym Mazelle, Michelle Weeks, Taka Boom και Kevin Bryant. To 2010, μετά από διακοπή αρκετών χρόνων λόγω ενός σοβαρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος, κυκλοφορεί το τελευταίο του album, Τhe Cool Deep. Παράλληλα με την solo πορεία του, συνεργάστηκε με τον επίσης Ιταλό Stefano Tirone, δημιουργώντας τα σχήματα Antigua Managua και Montego Bay, ενώ δεν ξεχνά την πτυχή του DJ, κυκλοφορώντας 3 mix albums (Sotterranea Volume One, Cafe De Paris - Saint Tropez, DeepJazzHouse).

Το Voyage είναι ένα γλυκό deep house κομμάτι, όπως αρμόζει στο balearic beat, του οποίου ο Don Carlos αποτελεί σημαντικός εκπρόσωπος...

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Tune #34: Artemis - Elysian Fields

Η drum and bass είναι ένα μουσικό είδος, στο οποίο είμαι άσχετος! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να εκτιμήσω ένα καλό κομμάτι του είδους, όπως το Elysian Fields από Artemis...

ARTEMIS - ELYSIAN FIELDS

Πίσω από το κομμάτι κρύβεται ο Βρετανός παραγωγός Oliver Lomax. Η πρώτη ενασχόληση του με την μουσική πραγματοποιήθηκε στα 9 του χρόνια, όταν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στα πνευστά μουσικά όργανα και συγκεκριμένα στο γαλλικό κόρνο. Μετά από διάφορες παραστάσεις σε φιλαρμονικές ορχήστρες, ο Lomax εισήχθη στη σχολή Harrow για νέους μουσικούς και ύστερα κέρδισε μία θέση στο φημισμένο πρόγραμμα μουσικής τεχνολογίας του London School of Music το 1994. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του, ξεκίνησε να δημιουργεί dnb συνθέσεις με το ψευδώνυμο Shogun, στο label Renegade. Σύντομα, οι ήχοι του τράβηξαν την προσοχή του άρχοντα της dnb, LTJ Bukem, ο οποίος τον προσέθεσε στο δυναμικό της δισκογραφικής του εταιρείας, Good Looking Records. Έτσι, τα κομμάτια του έγιναν γνωστά μέσα από τις συλλογές της σειράς Earth της GLR, αλλά συνέβαλαν επίσης και στην ανάπτυξη του sublabel Cookin' Records.

Το κομμάτι αποτελεί σήμα κατατεθέν της downtempo dnb, η οποία αναδείχθηκε μέσω της GLR την δεκαετία του 90. Αν και δεν αποτελεί club-friendly μουσική, την προτιμώ περισσότερο από κομμάτια dubstep χωρίς ίχνος έμπνευσης...

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

OLD SKOOL INTERMISSION!!!

LONG LIVE OLD SKOOL!!!



TRACKLIST:
01. My jazz jam
02. NJoi – Anthem
03. Rhythim is Rhythim – Strings of Life
04. Baby D - Let Me Be Your Fantasy
05. Turntable Orchestra - You’re Gonna Miss Me When I’m Gone
06. Jinny – Keep Me Warm
07. Electric Choc – Shok The Beat
08. Soft House Company – What You Need
09. Sterling Void – Runaway Girl VS K-Klass – Show Me Love
10. Prodigy – Your Love
11. Selector – Move Your Body VS Kaos - Definition of Love
12. CeCe Rogers – Someday
13. Kinetic – Golden Girls
14. Gat Decor – Passion
15. Jason Joy – Free Your Body
16. T-Coy – Carino
17. Baby D – Reprise

A NICE STORY...

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Tune #33: Sueño Latino - Sueño Latino

Summer mode: ON!

Το balearic beat είναι εδώ με το Sueño Latino!

SUEÑO LATINO - SUEÑO LATINO (ORIGINAL PARADISE VERSION)

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 γεννιέται η italo house, η οποία συνδυάζει στοιχεία της Chicago house με την italo disco. Το μουσικό είδος γνωρίζει μεγάλη άνθηση μέχρι τις αρχές των 90's, με σχήματα όπως οι Black Box, U.S.U.R.A., 49ers. Εξαίρεση δεν αποτελεί και το μουσικό σχήμα των Sueño Latino, το οποίο αποτελείται από 4 Ιταλούς (Andrea Gemolotto, Claudio Collino, Davide Rizzatti, Ricardo Persi). Το 1989 κυκλοφορεί το ομώνυμο single, αναδεικνύοντας το σχήμα στη house σκηνή. Αν ένα τραγούδι αντιπροσωπεύει καλύτερα μία σκηνή χαλάρωσης σε μία όμορφη παραλία, έχοντας τη συντροφιά ενός δροσερού ποτού και καυτών κοριτσιών, αυτό είναι το Sueño Latino.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι χρησιμοποιεί ως sample το piano sequence από το πρωτοποριακό album του Manuel Gottsching, E2-E4 (1984), το οποίο περιέχει μία συνεχόμενη ambient / minimal σύνθεση διάρκειας 54 λεπτών. Ο αρχικός εμπνευστής της ιδέας φαίνεται να ενθουσιάστηκε με το κομμάτι, καθώς συμφώνησε με τους Ιταλούς να δημιουργήσουν μαζί μία νέα εκδοχή:

SUEÑO LATINO - SUEÑO LATINO (WINTER REMIX)

 

Μαζί με το Sueño Latino αναδείχθηκε και το  Ε2-Ε4, καθώς πάνω τους δημιουργήθηκαν νέα remakes και remixes. Κάποια ενδεικτικά από αυτά είναι τα εξής:

PAPER CLIP PEOPLE - REMAKE (UNO)


PLUTO - SUEÑO PLUTINO


SUEÑO LATINO - SUEÑO LATINO (DERRICK MAY'S ILLUSION FIRST MIX)


Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα αισθησιακά φωνητικά της Carolina Damas. VIVA VENEZUELA!!!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Tune #32: Nikos Diamantopoulos - Tribal Dreams

BREAKING NEWS!!! Η ελληνική δισκογραφική εταιρεία Klik Records κλείνει 10 χρόνια ζωής. Η γιορτή ξεκινά στο Μusic Miner με μία από τις πρώτες κυκλοφορίες του label, το Tribal Dreams από τον Νίκο Διαμαντόπουλο (Nikos Diamantopoulos).

NIKOS DIAMANTOPOULOS - TRIBAL DREAMS

Η γνωριμία του Νίκου με τη μουσική έγινε στα 9 του, όταν άρχισε τις σπουδές στο μουσικό σχολείο της Yamaha. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, ανέλαβε την διδασκαλία ενός μαθήματος για 2 χρόνια. Το 1989 ξεκινά την καριέρα του ως DJ, παίζοντας δίσκους jazz, funk και acid jazz επιρροές, ενώ σιγά σιγά επηρεάζεται από την (νέα τότε) house. To 1998 σκέφτεται για πρώτη φορά την παραγωγή δικών του κομματιών, οπότε τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί η πρώτη του δουλειά ως House Perfume υπό την δισκογραφική Coda Records. Το 2002 κυκλοφορεί το πρώτο του album, Deeper Perfume, με διαφορετικό alias (Nikkie D) στην σκωτσέζικη δισκογραφική Under The Counter. Φτάνουμε στο 2003, όταν δημιουργήθηκε η Klik Records, της οποίας το πρώτο artist album που κυκλοφόρησε ήταν το A New Life (στο οποίο περιέχεται και το Tribal Dreams). Τέλος, ο Νίκος κυκλοφορεί το 2005 και 2007 τα albums Moments In Dreams και Blue, αντίστοιχα. Η ενασχόληση του με τη μουσική τα τελευταία χρόνια  συνεχίζεται σε remixes κομματιών άλλων καλλιτεχνών.


Το καλοκαίρι έχει μπει επίσημα εδώ και 3 μέρες. Το Tribal Dreams θα μπορούσε να αποτελεί ένα summer soundtrack, με τους balearic, blissful ήχους του. Παρά τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του, ακούγεται πιο φρέσκο από ποτέ... ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Tune #31: Laurent Garnier - The Man With The Red Face


Μετά από "σιωπή" 2 χρόνων, το blog επιστρέφει με (τουλάχιστον μία) νέα ανάρτηση κομματιού από το χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Σήμερα ταξιδεύουμε στην Γαλλία για να γνωρίσουμε έναν σπουδαίο μουσικό παραγωγό και DJ, τον Laurent Garnier, με τη σύνθεση του, The Man With The Red Face.

LAURENT GARNIER - THE MAN WITH THE RED FACE (ORIGINAL VERSION)




O Laurent Garnier είναι ένας techno παραγωγός και DJ που γεννήθηκε στην Boulogne του Παρισιού το 1966. Η καριέρα του ως DJ ξεκίνησε στα τέλη των 80's στο θρυλικό club Hacienda του Manchester, όπου συνάντησε τον έτερο DJ Mike Pickering. Την εποχή εκείνη η Chicago house και η Detroit techno ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, οπότε ο LG άρχισε να μιξάρει με τον όνομα DJ Pedro. Μετά τη σύντομη πορεία του στην Αγγλία, επιστρέφει στην Γαλλία στις αρχές των 90's διοργανώνοντας parties στο Rex Club του Παρισιού.

Το 1994 ο Laurent Garnier ιδρύει μαζί με ένα φίλο του, τον Eric Morand, τη θρυλική δισκογραφική εταιρεία F Communications, ένα ιστορικό label, το οποίο είχε στο δυναμικό της τεράστια ονόματα που επηρέασαν την γαλλική σκηνή (St Germain, Nova Nova, Mr. Oizo, Jori Hulkkonen). Δυστυχώς η F Communications έκλεισε μετά από μία επιτυχημένη πορεία το 2008.

Το μουσικό βιογραφικό του Laurent Garnier περιέχει 10 artist albums, δεκάδες singles και compilations και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Το TMWTRF βρίσκεται στο album Unreasonable Behaviour, το οποίο κυκλοφόρησε το 2000 και αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη δουλειά του Γάλλου μουσικού.

Η ιστορία του αναφερθέντος κομματιού ξεκινά στις 9 Ιουλίου 1998, στο Montreux Jazz Festival, στο οποίο ο Laurent Garnier έπρεπε να εμφανιστεί. Επηρεασμένος από το μουσικό υπόβαθρο του φεστιβάλ, σκέφτηκε ότι έπρεπε να παίξει μία jazzy σύνθεση, οπότε έγραψε ένα νέο κομμάτι σε συνεργασία με τον Philippe Nadaud και το σαξόφωνό του. Κατά τη δημιουργία του κομματιού και συγκεκριμένα στο τμήμα του σαξοφώνου, ο Laurent πείραζε τον Philippe λέγοντάς του "Αδύναμο! Αυτό είναι χάλια!", σε σημείο που ο σαξοφωνίστας έπαιζε τόσο εκστατικά το σαξόφωνο, σκεπτόμενος νέους ήχους, ώστε το πρόσωπό του να γίνει κόκκινο!!!

Το TMWTRF είναι ένας άψογος συνδυασμός της techno με την jazz. Η ήρεμη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πρώτα λεπτά με την χρήση κυμβάλων αλλάζει προοδευτικά με τις παρανοϊκές μελωδίες από το σαξόφωνο του  Philippe Nadaud και το bassline του Laurent Garnier.
Είμαι πεπεισμένος ότι η live εκδοχή του πρέπει να είναι μία συγκλονιστική και αξέχαστη εμπειρία...

LAURENT GARNIER - THE MAN WITH THE RED FACE (LIVE AT ELYSSE MONTMARTRE)


Παρακάτω ακολουθεί το official video του κομματιού. Αν και το κομμάτι ταιριάζει κατ' εμέ καλύτερα με ένα video που έχει noir σενάριο, οι σκηνές από ένα τοπικό φαγάδικο της Ινδίας είναι αρκετά αστείες...

LAURENT GARNIER - THE MAN WITH THE RED FACE (OFFICIAL VIDEO)


Η καλύτερη ιδέα του LG? Ίσως όχι, αν σκεφτεί κανείς τη συνεργασία του με τον Shazz (Didier Delesalle) και St Germain (Ludovic Navarre) στο μουσικό project Choice και τον οξύ Αιφελ...

CHOICE - ACID EIFFEL