Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Tune #59: The Bubble ‎– Squeek!

Όταν το σαξόφωνο συναντά την progressive house!

THE BUBBLE - SQUEEK! (VERSION 1)


Ο Richard Dekkard είναι ένα όνομα άγνωστο στο εύρυτερο κοινό της ηλεκτρονικής μουσικής. Το γεγονός αυτό είναι συνάμα παράδοξο και λογικό.

Παράδοξο γιατί:

Ο Dekkard έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της 90's ηλεκτρονικής σκηνής, όπως ο Sasha, ο Brian Transeau (γνωστός ως BT) και οι Hybrid. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο εκτέλεσε χρέη ghost producer. ΄Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κύριος Coe έχει απίστευτη τεχνική ως DJ, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί η ίδια κουβέντα για την παραγωγή κομματιών. Για τον λόγο αυτό είχε επιστρατευθει σε όλη την πορεία του πληθώρα ghost producers, με πιο σημαντικούς τον Tom Frederikse, τον Dekkart και τον μισό "γαργαντούα" Charlie May.

Επίσης, ο Dekkart έχει μιξάρει κομμάτια από best-selling μουσικούς, όπως ο Mike Oldfield, η Dido και ο Seal.

Λογικό γιατί:

Τι συνέβη στον ταλαντούχο Αμερικανό και δεν έτυχε της αρμόζουσας αναγνώρισης; Μα φυσικά το γεγονός ότι έπεσε θύμα αδηφάγων μανατζαραίων και δισκογραφικών εταιρειών. Όπως περιγράφεται από προιστορικό άρθρο (1997), οι φορές στις οποίες ο Dekkard δεν έλαβε τα χρήματα από royalties ή δεν είχε την ελευθερία να δουλέψει σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα είναι αμέτρητες.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο Dekkie (ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με το βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας Blade Runner) έχει βρει την ηρεμία του συνθέτοντας μουσική και trailers για video games.

Το σημερινό κομμάτι είναι ανήκει στην post-Sasha εποχή του Dekkard. To 1996, με το ψευδώνυμο The Bubble κυκλοφόρησε το κομμάτι Squeek! στην Jackpot Records, την στέγη των Blue Amazon. Αν και το Squeek! κινείται σύμφωνα με την κλασική φόρμουλα της 90's progressive house, παρουσιάζει ένα πολύ ιδαίτερο στοιχείο: την παρουσία σαξοφώνου! Μήπως η έμπνευση του Laurent Garnier για το The Man With The Red Face να προήλθε από αυτό το κομμάτι;

Υπάρχουν 2 διαφορετικές versions:
- Interpolating Analphungus Constipatory Mix
- Dekkie's Rats In The Attic Mix

Χωρίς να είναι γνωστό ποια version θεωρείται original, παρουσιάζεται η πρώτη (είναι και η μόνη διαθέσιμη στο youtube!).

Υ.Γ. Αγοράζοντας πρόσφατα το πρώτο album ST7 Science & Nature των Salt Tank, επιβεβαίωσα για μία ακόμα φορά πόσο κρίμα είναι το γεγονός ότι έχουν χαθεί από προσώπου γης...

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Tune #58: The Fatback Band - Is This The Future?

THE FATBACK BAND - IS THIS THE FUTURE?


We can put a man up in space 
But on earth it's just a rat race. 
Is this the future? 

We got people workin’ 9 to 5 
While over 10 percent are trying to stay alive. 
Is this the future? 

Crime is up, education is down 
But the Dow Jones is on the rebound. 
Is this the future? 

Ronald Reagan says stay the course 
But only a fool would wanna endorse 
This kind of future. 

Everyday as I go my way 
I can hear the people as they say, 
“Hey brother can you spare a dime, 
I don’ wanna end up doin’ time.” 
But they say it’s just a sign of the future. 

Found a car I thought I’d buy 
but the interest rates were just too high. 
Is this the future? 

Worked years perfecting my craft 
Now my boss is giving me the shaft. 
Is this the future? 

Used to eat steaks and caviar 
Now it’s peanut butter in a candy bar. 
Is this the future? 

All my money is nearly spent 
Don’t have enough to pay the rent 
You can cancel the future. 

Can it be? Are you tellin’ me 
This is the future?

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Tune #57: Hashim - Al Naafiysh (The Soul)

It's not hip hop, it's electro!

HASHIM - AL NAAFIYSH (THE SOUL)



Στις αρχές των 80's, άρχισε να παρατηρείται πτώση της disco και άνοδος της ηλεκτρονικής μουσικής με σχήματα όπως οι Kraftwerk, Yellow Magic Orchestra και Tangerine Dream. Η αντιστροφή των ρόλων σε συνδυασμό με την εμφάνιση των drum machines της Roland έθεσαν το έδαφος για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής σε νέα είδη.

Ένα από αυτά ήταν η electro (boogie), η οποία γνώρισε μεγάλη άνθηση σε όλη τη δεκαετία με κομμάτια όπως:
Το σημείο αναφοράς στα παραπάνω κομμάτια ήταν η εκτεταμένη χρήση του Roland TR-808, της "μουσικής μηχανής" που επηρέασε όσο καμία άλλη την ηλεκτρονική μουσική!

Στα ιστορικά κομμάτια της electro ανήκει και το σημερινό: το 1983, ο 17-χρονος Jerry Calliste Jr. δημιούργησε το Al Naafiysh στην νεοσύστατη τότε Cutting Records. Επηρεασμένος από το Planet Rock του Bambaataa και το Hip Hop Be Bop του Parrish, αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό του electro κομμάτι με ένα φθηνό Casio.

Με τον τρόπο αυτό γράφτηκε ιστορία: Το Al Naafiysh (το οποίο πρέπει να είναι αραβική μετάφραση του Soul, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο Jerry Calliste ασπάστηκε το Mουσουλμανισμό με το όνομα Hashim) είναι το πλέον κλασικό κομμάτι σε electro compilations, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως sample από τους MC Hammer και Fast Eddie (όχι τον παικταρά Johnson!) μέχρι τoυς Chemical Brothers και David Guetta.

Ο Calliste δεν παρήγαγε πολλά κομμάτια στη μουσική πορεία του, πέρα από κάποια άλλα στη Cutting Records, η οποία ιδρύθηκε από τους Amado & Aldo Marin. Δεν χρειάστηκε άλλωστε, λόγω της επιτυχίας του Al Naafiysh. Φαίνεται πως είχε μεγαλύτερη προτίμηση προς το επιχειρείν, καθώς επικεντρώθηκε σε χρέη αντι-προέδρου του label, ενώ στις επόμενες δεκαετίες ίδρυσε διάφορες εταιρείες.

Είναι γεγονός ότι οι χρυσές μέρες της electro έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έγινε αναβίωσή της στα τέλη του 90 με τα mixes του Dave Clarke και τα κομμάτια του Anthony Rother, ενώ το 2007 και το 2015 ο Greg Broussard (aka Egyptian Lover) προσπαθεί να την "αναστήσει" με τα τελευταία του albums.

It's time...



Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Tune #56: Van Bellen - Groovepalette

Ο Γερμανός Jörg Querner, γνωστός ως (Yoogie Van Bellen), ανήκει στην τρομερή φουρνιά της progressive trance μεταξύ τέλη 90's - αρχές 00's, μιας εποχής που παρήγαγε καταιγιστικά κομμάτια (όπως το Breeder - Tyrantanic που αναρτήθηκε παλαιότερα). Κινούμενο σε αυτά τα πλαίσια, το Music Miner παρουσιάζει το Soul Feel Groovepalette!

VAN BELLEN - GROOVEPALETTE


Το μουσικό υπόβαθρο του Yoogie περιλαμβάνει διάφορα ακούσματα, όπως οι πρωτοπόροι Pink Floyd, Jean Michel Jarre, Kraftwerk (από τα 70s), disco και soul (από τα 80s), καθώς και italo dance και hip hop. Μεγάλη επιρροή σύμφωνα με τα λεγόμενά του αποτελεί το συγκρότημα Art Of Noise, ένα από τα πρώτα μουσικά σχήματα που χρησιμοποίησε το sampling σε pop μουσική.

Το DJing και η παραγωγή μουσικής ξεκίνησε σε ερασιτεχνικό στάδιο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80. Ολοκληρώντας τις επαγγελματικές του σπουδές το 1994, η χρονιά ορόσημο αποτέλεσε 3 χρόνια αργότερα, όταν συνεργάστηκε με τους Harry Kane & Andreas Bialek, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους Nalin & Kane.

Στο label τους, Superfly, κυκλοφόρησε το 1997 η πρώτη παραγωγή του Van Bellen με την ονομασία Let Me Take You (On A Journey). Την ίδια χρόνια οι Nalin & Kane του δάνεισαν τον κομμάτι τους Talkin' About για remixing.

Το χρονικό διάστημα 1997 - 2004 αποτελεί την χρυσή εποχή για τον Yoogie, καθώς κυκλοφόρησαν κομμάτια όπως:

  • Saint & Sinners - Pushin' Too Hard (σε συνεργασία με τον Wilfried Belz)
  • Saint & Sinners - Pacific High
  • Power Dove - September Soul (σε συνεργασία με τον John Johnson)
  • Breeder - New York FM (remix)
  • DJ Sakin & Friends - Protect Your Mind (remix)
  • John Johnson - I Want Your (remix)

τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους Sasha & Digweed, προμοτάροντας τον ήχο της progressive trance.

Στην ίδια κατεύθυνση κυμαίνεται και το Soul Feel, το οποίο κυκλοφόρησε το 2000 στο βρετανικό label Beak Recordings. Την επόμενη χρονιά το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο Bedrock DJ Mix του Jimmy Van M, κάνοντας το ευρύτερα γνωστό στο κοινό της ηλεκτρονικής μουσικής.

Πραγματοποιώντας ένα διάλειμμα μεταξύ 2005 - 2011, ο Jörg Querner επέστρεψε στη δράση με μουσικές στο φάσμα της progressive house. Μπορεί αυτές να μην προσεγγίζουν τα πρότυπα της χρυσής εποχής, αλλά ένα είναι σίγουρο: o Van Bellen έχει στο παλμαρέ του μία πληθώρα από σπουδαίες δουλειές και θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης...

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

INTERMISSION: Ludo is back!!!

ST GERMAIN - REAL BLUES


Αναμένοντας την 9η Οκτωβρίου για την ολοκληρωτική επιστροφή ενός μύθου!

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Tune #55: Underground Resistance - The Final Frontier

Η σπουδαιότερη κολεκτίβα της techno παρουσιάζει:

UNDERGROUND RESISTANCE - THE FINAL FRONTIER


H UR είναι μία μουσική ομάδα που δημιουργήθηκε το 1989 από τους Mike Banks, Jeff Mills & Robert Hood. Διαμορφώνοντας μία underground μιλιταριστική λογική και μία αντισυμβατική μουσική αισθητική, αποτέλεσε το δεύτερο κύμα της techno, ωθώντας την σε νέα όρια από αυτά που είχε ορίσει το Belleville Three (Juan Atkins - Derrick May - Kevin Saunderson) λίγα χρόνια νωρίτερα. Βασικοί στόχοι της ήταν η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση της techno και η ανεξαρτητοποίηση από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.

Ο Jeff Mills και ο Robert Hood αποσύρθηκαν από το project το 1992, ώστε να ακολουθήσουν solo καριέρες, δημιουργώντας τα labels Axis Records και M-Plant αντίστοιχα. Έτσι, ο Mike Banks ηγήθηκε του σχήματος, "στρατολογώντας" νέα μέλη, με πιο γνωστά τους James Pennington (a.k.a. Suburban Knight), Rolando Rocha (a.k.a. Aztec Mystic), Gerald Donald και James Stinson (a.k.a. Drexciya).

Υπό το πρίσμα της Underground Resistance και του ομώνυμου label κυκλοφόρησαν κομμάτια-ορόσημα της techno, όπως τα:
  • Underground Resistance - Punisher (1991)
  • Underground Resistance - Final Frontier (1991)
  • X-101 - Sonic Destroyer (1991)
  • Underground Resistance - Jupiter Jazz (1992)
  • Galaxy 2 Galaxy - Hi-Tech Jazz (1993)
  • The Suburban Knight - Nocturbulous (1993)
  • Drexciya - You Don't Know (1996)
  • The Aztec Mystic - Jaguar (1999)
καθιστώντας την ένα από τα σπουδαιότερα techno labels σε όλη τη δεκαετία του 90!

Από τα παραπάνω επιλέχθηκε το Final Frontier: ένα τόσο απλό κομμάτι, αλλά τόσο καλό. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πώς μέσα σε αυτό περιπλέκονται acid synths και electro beats, βγαλμένα από τα 303 και 808! Μοιάζει αρκετά με το Digeridoo του Aphex Twin, που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο...

Με την έλευση της νέας χιλιετίας, η Underground Resistance αλλάζει κατεύθυνση και απομακρύνεται από τα υψηλά standards των προηγούμενων χρόνων. 'Οπως και να έχει, η αλλαγή δεν μπορεί να διαγράψει την σημαντική συνεισφορά της UR στην διαμόρφωση της techno!

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Tune #54: David Alvarado - Klugh

H deep house στα καλύτερά της: David Alvarado - Klugh!

DAVID ALVARADO - KLUGH (MAIN MIX)

Γέννημα θρέμμα του L.A., ο David Alvarado ξεκίνησε το dj-ing σε underground parties της περιοχής στις αρχές της δεκαετίας του 90. Επηρεασμένος από την house μουσική που ήταν δημοφιλής στην γενέτειρα Αμερική ήδη από τα 80's, βοήθησε στη διαμόρφωση της deep house και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της.

Η δουλειά του απαριθμεί 4 studio albums και δεκάδες singles/remixes, τα οποία κυκλοφόρησαν σε σημαντικές δισκογραφικές, όπως η Peacefrog Records (γνωστή για την ποικιλία των κυκλοφοριών της), Yoshitoshi Recordings (δημιούργημα των Deep Dish), Ovum Recordings (ιδιοκτησίας Josh Wink) και Definitive Recordings (θυγατρικό label της Plus 8 των Richie Hawtin - John Acquaviva).

Το σημερινό κομμάτι βρέθηκε σε ένα πραγματικά αδιάφορο mix CD του Carl Cox και αποτελεί πιθανώς τη μόνη ενδιαφέρουσα στιγμή του DJ mix. Το Klugh είναι ένα επιτυχημένο μείγμα tech house - deep house, το οποίο έχει αντέξει στο χρόνο (1999) και μπορεί εύκολα να ακουστεί και σε σημερινά DJ sets. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το κομμάτι χαίρει της εκτίμησης του Γερμανού Yoogie Van Bellen, ο οποίος είναι γνωστός για trance κομμάτια και συνεπώς δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την deep house!

Πριν από έναν χρόνο περίπου, o David Alvarado ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Soundcloud το πρώτο mix CD που κυκλοφόρησε με την δικιά του συμβολή. Το intro κομμάτι του mix πρέπει να βρεθεί!!!

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Tune #53: Albion - Air

Old school Ferry Corsten!

ALBION - AIR (ORIGINAL MIX)



Αν κάποιος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει με τον καλύτερο τρόπο την άνοδο και την πτώση της ολλανδικής trance (από την σκοπιά της παραγωγής), αυτός είναι ο Ferry Corsten:

Ο Ferry γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1973. Η δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής ξεκίνησε από την εφηβεία, όταν διένειμε σε φίλους και γνωστούς mix tapes, για να αγοράσει εξοπλισμό κατάλληλο για παραγωγή. Τα πρώτα του κομμάτια ήταν gabba παραγωγές (όπως αντίστοιχα είχε ξεκινήσει και ο Tiesto), ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε προς την house και trance.

Τα aliases που έχει χρησιμοποιήσει είναι αμέτρητα: ξεχωρίζουν τα System F, Moonman ως solo projects, και Veracocha (μαζί με τον "αντιτουριστικό" Vincent De Moor), Gouryella (μαζί με τον "superstar" Tiesto) ως συνεργασίες.

Η πρώτη του επιτυχία ήταν το κομμάτι Don't Be Afraid (1996), ως Moonman. Ανάλογη επιτυχία είχε και το επόμενο single Galaxia. Με τον τρόπο αυτό ο Ferry άρχισε να εδραιώνει το όνομά του στην ολλανδική trance.

Η καθιέρωση ωστόσο έγινε με την κυκλοφορία 3 κομματιών:
  • Gouryella - Gouryella (1998)
  • System F - Out Of The Blue (1998)
  • Veracocha - Carte Blance (1999)
τα οποία ανήκουν πλέον στα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της trance, έχοντας εμφανίσεις σε πολλαπλά compilations και mixes. Επιπρόσθετα, αποτελούν τυπικό παράδειγμα ολλανδικής anthem trance με τα μεγάλα breakdowns, ένα είδος κατακριτέο (δικαίως ή μη) από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της πρώιμης trance.

Αξιόλογα είναι και τα remixes σε κομμάτια διάφορων παραγωγών, όπως τα παρακάτω:
  • Cygnus X - The Orange Theme
  • Push - Universal Nation
  • Libra Presents Taylor - Anomaly (Calling Your Name)
  • Electrique Boutique - Revelation
Η μουσική του επιτυχία του επέτρεψε να ιδρύσει τα δικά του labels, την Tsunami το 1997 (μαζί με τον πρώιμο συνεργάτη του Robert Smit) και την Flashover Recordings το 2005.

Σε αντίθεση τα προηγούμενα κομμάτια που προασπίζουν την ολλανδική trance, στη σημερινή ανάρτηση παρουσιάζεται το Albion - Air, το οποίο ανήκει στην progressive trance. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κυκλοφόρησε πρώτα στην αγγλική Platipus Records. Προσωπικά μιλώντας αποτελεί την καλύτερη δουλειά του Ferry Corsten.

Έχοντας τόσο καλή πρώτη ύλη, ήταν σίγουρο ότι και τα remixes από τον ίδιο, τον Oliver Lieb (G.O.A.T.!!!) και τους Hybrid θα ήταν εξίσου ενδιαφέροντα!

ALBION - AIR 2000 (FERRY CORSTEN'S OPEN AIR REMIX)


ALBION - AIR 2000 (OLIVER LIEB REMIX)


ALBION - AIR 2000 (HYBRID'S SUPERSONIC REMIX)



Τα τελευταία 10 χρόνια η μουσική του Ferry δεν έχει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο, αφού πάσχει από έλλειψη έμπνευσης (?). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει πέσει και ο ίδιος στην μόδα της electro house...

Υ.Γ. Καλή χρονιά σε όλους!