Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Tune #9: Orbital - Belfast

Μιας και έχω μία μανία με τα μουσικά duo, σήμερα θα αναφερθώ σε ένα ακόμα. Δεν είναι άλλο από τους Orbital, με το πολύ γνωστό τραγούδι Belfast.

ORBITAL - BELFAST


Οι Orbital αποτελούνται από τα αδέλφια Paul και Phil Hartnoll. Δημιουργήθηκαν το 1989 στο Sevenoaks της Αγγλίας. Από το ξεκίνημα τους γνώρισαν την επιτυχία, με το κομμάτι Chime, το οποίο αποτελεί τραγούδι ορόσημο της techno. Το βιογραφικό τους είναι αρκετά πλούσιο, αν φανταστεί κανείς την αναγνωρισιμότητα πολλών τραγουδιών τους, όπως το The Box, το μουσικό θέμα της ταινίας Ο Άγιος (The Saint) με τον ομώνυμο τίτλο, το Halcyon, καθώς και η upbeat εκδοχή της Halcyon + On + On.

Προς απογοήτευση πολλών, διαλύθηκαν το 2004, αλλά επανήλθαν στο προσκήνιο το 2009, με νέο single (Don't Stop Me και The Gun is Good). Από όσο γνωρίζω, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα το 2000 και 2001. Από τότε έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα και αποτελεί μεγάλη μου επιθυμία να τους δω live μία φορά, καθώς αποτελούν ένα από τα πιο πρωτοπόρα και σημαντικά projects της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το Belfast κυκλοφόρησε το 1991. Αν και έχουν περάσει 19 χρόνια, η μαγεία του είναι ανεξίτηλη. Ο απλός και ήρεμος ρυθμός προσδίδει μία αίσθηση γαλήνης. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χρήση του sample από το τραγούδι O Euchari της σοπράνο Emily Van Evera.

Αν και ένα τέτοιο τραγούδι είναι τέλειο στη συγκεκριμένη μορφή του, το 1995 δημιουργήθηκε η vocal εκδοχή του με το όνομα Belfast/Wasted (στα φωνητικά ο Grant Fulton), η οποία είναι αρκετά καλή.

ORBITAL - BELFAST/WASTED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου